2012. szeptember 1., szombat

Boef bourgignon avagy burgundi marha Julia Child szerint

Azt hiszem, a gasztrobloggerek körében alapmű a Julie és Julia című nagysikerű Meryl Streep film. A legtöbb nő ekkor kapott kedvet a blogoláshoz, mint ahogy én is, csak én még jó sokáig érleltem a gondolatot magamban. A film hatására sikerült beszereznem az eredeti alapművet a  Mastering the art of french cooking-ot, melyben ez a kihagyhatatlan remek szerepel. (+ puskáztam kicsit Az élet napos oldaláról.)
Másik vágyam egy cocotte volt, amiben a lassú tűzön-sütőben fövő-sülő egytálételek készíthetők, mint amilyen a burgundi marha is. Sokáig szívfájdítva néztem az ebayen a szebbnél szebb LeCreuseket és a Staubokat, vacilláltam, hogy  a bazsalikom vagy a padlizsán árnyalatú mutatna jobban a konyhámban és közben sopánkodtam a horribilis árukon. Mígnem anyósom mesélte, hogy az Ikeában is lehet kapni gyönyörű öntöttvas edényeket, így egy helyes kis kék cocotte költözött a konyhánkba abszolút elérhető áron. A felavatása pedig ezzel a recepttel történt! Jó öt órán keresztül fortyogott a sütőben, de megérte rá várni!

                                                                          Recept:
1 kg marhacomb- vagy lapocka 3x3 cm-es kockára vágva, 1 ek. olaj, 1-2 fej hagyma felaprítva, 3 gerezd fokhagyma, 1 üveg burgundi bor, 150 g szalonna, 1 db répa karikára vágva, só, bors, 2 ek. liszt, 2-3 csésze marhahúsleves (pont elfedje a húst), 1 ek. paradicsompüré, 1/2 tk. kakukkfű, 1 db babérlevél, kb. 25 darab apróhagyma (gyöngy-vagy mogyoróhagyma), 25 dkg apró gomba (csiperke), kevés vaj

1. A szalonnáról vágjuk le a bőrét, tegyük félre, majd kockázzuk fel. Lobogó vízben főzzük 10 percig, vegyük ki, szárítsuk meg.

2.A cocotte-ban 1 ek. olajon süssük zsírjára a szalonnát, majd szedjük ki.

3. A húst szárítsuk meg papírtörlővel, a szalonnazsíron pirítsuk meg kb. 5-6 adagra szedve, majd szedjük ki.

4. Utána pirítsuk meg a hagymát, répát, tegyük hozzá vissza a szalonnát és a húst, szórjuk meg 1 ek. liszttel, rázzuk össze, fedjük le és tegyük 4 percre 225 fokra előmelegített sütőbe. Tegyünk rá még 1 ek. lisztet, rázzuk össze, rakjuk ismét 4 percre a sütőbe.

5. Hozzáadjuk a bort, húslevest, a húsból sütés után kifolyt levet, paradicsompürét, szalonnabőrt, fokhagymát, babérlevelet. Lefedve a sütő alsó rácsán 3-4-5 órát sütjük 150 celsius fokon, míg a szaft be nem sűrűsödik.

6. 1 ek. vajon kevés sóval-borssal, 1 ek. vízzel, csepp citromlével kis adagokban pirítsuk meg a félbevágott gombát és a hagymákat.

7. Ha kész a hús, adjuk hozzá a gombát, hagymát, petrezselyemmel hintsük meg. Friss házi kenyérrel tunkolva a legfinomabb. Mi vajon pirított petrezselymes burgonyával fogyasztottuk.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése