2012. szeptember 15., szombat

Teriyaki lazac ötfűszeres sütőtökös salátával

Mikor augusztus végén elkezdenek rövidülni a nappalok, és hamarabb sötétedik, már alig várom, hogy megjelenjenek a zöldségesnél az első csodaszép narancssárga, melengető hangulatú sütőtökök. Ilyenkor már az ember szervezete is kezdi érezni a beköszöntő őszt, és vágyik egy kis tápláló finomságra, pláne, ha kinn borús az idő és esik az eső. Gyerekkoromban nem szerettem a sütőtököt, de szerencsére ez megváltozott és azóta ősz- és télidőn gyakran kerül az asztalunkra sós és édes formában is. Chili és Vanília ötfűszeres sütőtökjét nagyon imádjuk, most megpróbáltam saláta formába átültetni és lazaccal párosítottuk. Mind a hal, mind a tök szósza tartalmaz hasonló elemeket, így jól passszol egymáshoz a két étel.

                                                         Ötfűszeres sütőtök
1/2 kg sütőtök szeletekre vágva, 4 ek. szójaszósz, 4 ek. narancslé, 2 ek. barnacukor, 2 ek. szezámolaj, 1 tk. kínai ötfűszerkeverék, 1 gerezd zúzott fokhagyma, chili, olivaolaj, só

                                                          Sütőtök kocka
1/2 kg 1,5x1.5 cm-es darabokra felkockázott sütőtök, olaj, chili, só, pici fahéj
                                                         
                                                            Teriyaki lazac
4 szelet lazac, 5 ek. jóminőségű szójaszósz, 5 ek. rizsecet, 1 ek. barnacukor, olaj
+1 doboz ruccola saláta

A tökszeleteket ecsettel gazdagon megkenjük az ötfűszeres szósz felével, a szósz megmaradt részét tűzálló porcelánba tesszük. A tökkockákat, meglocsoljuk egy kis olajjal, adunk hozzá chilit ízlés szerint, kicsit sózzuk, fahéjjal megszórjuk. 190 fokra előmelegített sütőbe sütőpapíron betesszük a tököt és a szószt, letakarva alufóliával 25 percre. Ezután levesszük a fóliát, a tökszeleteket néha átkenjük a szósszal és addig sütjük, amíg a tök megpuhul és kezd rákaramellizálódni a szósz. Ez nekem további 40 percig tartott.
Amíg a tök készül a lazac szószát összemelegítem, majd ráöntöm a halra, 5 percig állni hagyom. Ezután serpenyőben olajat hevítek és a hal mindkét oldalát 3-4 perc alatt pirosra sütöm. Ha kész, kiveszem, a maradék szószt pár perc alatt besűrítem.
                                                                Összeállítás:
A tányérra ruccolát helyezek, rá teszek sütőtök kockákat és dresszingként használom a sütőben besűrített ötfűszeres szószt. Sütőtök szeleteket is helyezek a tányérra. A lazacot leöntöm a besűrített Teriyaki szósszal.




6 megjegyzés:

  1. Györcike, ez (is) telitalálat, ki is fogom próbálni a napokban, csak kellene néhány hozzávaló beszerzési forrása. Örülök, hogy újra "aktív" vagy :)

    VálaszTörlés
  2. Köszi, én is örülök, hogy már bírom a konyhát. Mivel nem boldogulsz, sütőtök? :-)) (piac)

    VálaszTörlés
  3. kínai 5fűszerkeverék, jó minőségű szójaszósz :) na, köszi, hogy ezt nézted ki belőlem, jaj :(
    :)

    VálaszTörlés
  4. Én a vámházkörúti ázsia boltot szeretem, neten is tudsz rendelni

    VálaszTörlés
  5. Ja, még egy: nézd meg egyszer vmelyik Culinarist! Biztos tetszeni fog!

    VálaszTörlés