2012. szeptember 5., szerda

Barnasörös marhaszeletek

Aki szereti a fajsúlyosabb, laktató ételeket, mint amilyen a vadas vagy az Eszterházy-szelet, az feltétlen próbálja ki ezt a receptet. A barnasörben lévő maláta kellemesen karamellás ízt biztosít a marhahúsnak. Viszont csak akkor fogjunk hozzá, ha van időnk, mert ahhoz, hogy a hús "omlósz" legyen, 1-2 óra is kellhet.

                                                                     Recept:
1 üveg barna sör, 6-8 szelet marhalapocka, 2-3 db répa, fehérrépa fél cm vastag karikákra vágva, zellergumó kis darabokra vágva ízlés szerint, 1 fej felaprított vöröshagyma, só, bors, 1 narancs reszelt héja, 1 ek. cukor

A  besózott zöldségeket kb. 20 perc alatt megpárolom kevés olajon úgy, hogy még ropogósak maradjanak. A hússzeleteket ízesítjük, majd mindkét oldalukat karamellizáljuk kerámiaserpenyőben vagy teflonban, illetve fedő nélkül elpárologtatom a nedvességtartalom nagy részét (amíg nagyon habzik a leve). Ezután apránként utánpótolva hozzáöntöm a sört, és a húst puhára párolom fedő alatt. ( a marha korától függően ez 1-2 óra is lehet, ellenőrizzük hústűvel). Ha megpuhult a hús, hozzáadjuk a narancshéjat és a cukrot vagy a kettőt helyettesíthetjük 1 ek. narancslekvárral is. Hozzákeverjük a res zöldségeket és végezetül összeforraljuk.
Petrezselymes burgonyával  szervírozzuk vagy csak friss kenyérrel tunkoljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése