2012. szeptember 9., vasárnap

Fahéjas-muscovado cukros kuglóf

Mi itthon csak fahéjas majomkenyérnek hívjuk eredeti neve alapján: monkey bubble bread. Számomra a kuglófok legje. A muscovado cukor kellemes karamellás-melaszos ízt kölcsönöz a desszertnek. A sütőből kivéve még melegen fogyasztva a legfinomabb, amikor a fahéjas-cukros egyveleg olvadt szósz állagú, hogy lenyalhassuk utána mind a tíz ujjunkat. Mivel poharas süti, még mérleg sem kell hozzá. Az elkészítés technológiája az aranygaluskáéra hasonlít. A receptért köszönet Pákosztos Millinek.
Zolika, kérsz hozzá lekvárt? ;-)

                                                                         Recept:

Tészta: 1 tojás, 4 pohár liszt, 4 ek. cukor, 1 tk. só, 7 g (1 csomag) szárított élesztő, 2,5 dl langyos tej, 70 g olvasztott vaj
Szósz: 3/4 pohár nádcukor, 3/4 pohár muscovado cukor, 2 ek. őrölt fahéj, 110 g olvasztott vaj

A tészta hozzávalóit egy edényben összeöntöm és dagasztógéppel vagy a kézi mixer dagasztóvillájával homogénnné gyúrom. Ha ez megvan, kiolajozott edényben meleg hőmérsékleten letakarva kétszeresére kelesztem. A cukrokat és a fahéjat egy edényben elkeverem. A tésztából kis diónyi gombócokat gyúrok, olvasztott vajban megmártom, majd a cukros egyvelegben megforgatom. A cukros gombócokat egy kivajazott kuglófformába teszem. Ha kész a gombócolás , néhány órára vagy éjszakára hűtőbe tesszük letakarva. Ezután beteszem a sütőbe, és 170 Celsius fokon kb. 1 óra alatt megsütöm. Ha már érezni az illatát, takarjuk be alufóliával.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése