2012. április 26., csütörtök

Miró saláta

Volt egyszer néhány évvel ezelőtt a Liszt Ferenc téren egy hely, a neve Café Miro Grande. És volt ott egy francia chef, aki levette a lábáról a fél világot. Patrick Lenotre Michelin csillagos szakácsról van szó, aki miután megelégelte a csillagok számolgatását (összesen hét), elindult világot próbálni. Houstonban nyitott szakácsiskolája világhírű, itt mindenki bepillantást nyerhet a francia konyha titkaiba. Bárcsak egyszer eljuthatnék oda! Rajongói közt tudhatja George Busht, Madonnát, Robert de Nirót és a francia elnököt is.  Aztán egyszer csak gondolt egyet, és eljött Magyarországra is. Többször volt szerencsém fogyasztani Cézás-salátájából, mekynek azóta is számban érzem a ízét, és soha olyat még nem ettem. Ez a mostani recept is az ő pesti munkásságára emlékezik. Hogy miért lett hazai pályafutásának otthont adó Café Mirónak vége, sajnos nem tudom. Addig is fojtsuk bánatunk a Carte D'or számára alkotott jégkrémspecialitásaiba. Ezt a salit pedig, ami rá emlékeztet, nevezzük Miró salátának!


                                                                 Recept (2 főre)

25 dkg csirkemáj, 14-16 db pucolt garnélarák, 5 szelet bacon csíkokra vágva, 4 gerezd fokhagyma, 2 dl száraz fehérbor, 1 kk. chili, petrezselyem, galambbegy saláta, ruccola saláta (de lehet lolo vagy tölgysaláta), olivaolaj, só, balzsamecet

A rákot pirítsuk meg kevés olivaolajon kb 5 perc alatt, majd mikor már majdnem piros, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, chiliport vagy chilipelyhet és a petrezselymet. A végén öntsünk rá nagy 1 dl fehérbort, nagy lángon párologtassuk el, majd sózzuk. A májat közepes lángon pároljuk puhára fedő alatt kevés zsiradékon, 1 dl fehérborral kb 10 perc alatt, majd ha elfőtt a leve, vwgyük le a fedőt és pirítsuk át mindkét oldalát.  A bacont pirítsuk meg. A két vagy többféle salátából halmozzunk kupacot a tányérra, osszuk el a baconchipset, rákot, májat, löttyintsünk rá egy kis jóféle balzsamecetet.
Jól csúszott hozzá egy kis száraz vörösbor. Embereknek adjunk hozzá friss baguettet.

2 megjegyzés:

  1. na, ezt is ki fogom próbálni és nagyon örülök, hogy jön majd a cezar is! juhéj!

    VálaszTörlés
  2. Na jó, ha ennyire szeretnéd a Cézárját, megpróbálom kinyomozni!

    VálaszTörlés