2012. április 16., hétfő

Kecskesajtos-rozmaringos keksz levendula fagyival

És ismét egy kecskesajtos recept következik, ő most egy édes verzió.
Van egy nagyon aranyos kis fogadó a Szentendrei-szigeten, Szigetmonostoron, a neve Rosinante.
Mindig nagyon szívesen megyünk oda látogatóba, pláne, ha még főzőtanfolyamon is részt veszünk. Családi vállakozásban működik, nagyon kedves emberekkel; szinte úgy fogadják a vendéget, mint a családtagokat. Van egy Finománia nevű főzőiskolájuk, ahol kis létszámú csoportokban készíthetők el egy adott tematika szerinti menüsorok. Mi természetesen a provánszi tanfolyamokra vagyunk rákattanva. Ez a recept is onnan származik. A köszönet Gál Zsolt mesterszakácsot illeti.
A különlegessége, hogy a hozzávaló kecskesajtot is elkészíthetjük otthonunkban, mert nagyszerű élmény (és egyszerű) kecsketejből friss sajtot készíteni. Persze akinek könnyebb a kész verzió, azzal is tökéletesen működik, csak mindenképp natúr sajtot használjunk hozzá. A francia beütéshez természetesen elengedhetetlen a levendula, melyet ha nem tudunk a kertből leszakasztani, akkor például a Vámház körúti Ázsia shopban is beszerezhetünk.
A friss kecskesajt a következők szerint születik: kérünk tejet a kecskemamától, felforraljuk a tejet, hozzácseppentünk pár csepp 10%-os ecetet. Ha kicsapódott a tej, leöntjük a savót, textilpelenkába hurkaformára csomagolva tömörítjük, felkötjük hogy kicsöpögjön a felesleges nedvesség és hűtőbe helyezzük. Másnap már fogyasztható.


Recept

Levendula fagyi
5 ek. méz, 1,5 dl fehérbor, 1 csapott ek. levendulavirág, 5 dl tejszín, 1 tk. zselatin, 1 ek. keményítő, 1 db citrom, 1 vaníliarúd

A mézet a fehérborral 60 Celsius fokig melegítjük, félrehúzva beleáztatjuk a levendulát. A tejszínt felforraljuk és a vízben oldott keményítővel mártás sűrűségűre főzzük. A mézes bort szűrjük le, a levendulára  nem lesz szükség a továbbiakban. A tűzről levett tejszínhez hozzáadjuk a virágos-mézes-boros egyveleget, kikapart vaníliarúd magjaival, citrom reszelt héjával, pici citromlével ízlés szerint ízesítjük. Kevés oldott zselatint adjunk hozzá. Mélyhűtőben, időnként megkevergetve vagy fagyigépben fagyasszuk. Nekem még nincs fagyigépem, így arról nem tudok nyilatkozni.

Kecskesajtos linzer
10 dkg kecskesajt, 1 kk. rozmaring, 20 dkg vaj, 1 tojássárgája, 30 dkg liszt, csipet só, 10 dkg porcukor, 1 kk citrompor

A kecskesajtot apró kockákra vágjuk és az összes alapanyaggal összegyúrjuk. Fóliába csomagolva hűtőbe pihentetjük. Kinyújtjuk fél cm vastagságúra, korongokat szúrunk ki belőle és 170 fokon aranybarnára sütjük.
Piros bogyós gyümölcsökkel kínáljuk a kekszet és a fagyit.


4 megjegyzés: