2012. április 18., szerda

Liba helyett csirkemáj créme brulée

Most biztos sokan azt fogjátok mondani, hogy ez szentségtörés... de azt kell, hogy mondjam, így is megnyaltuk utána ketten mind a húsz ujjunkat. Libamájat nyilván nem lehet csirkemájjal helyettesíteni, átpaszírozni meg pláne. Az igazság az, hogy leturmixoltam a májat, ami nem volt túl szívderítő látvány, de szerencsére a végeredmény kárpótolt. Nem is tudom elképzelni, milyen finom lehet akkor az eredeti verzió.
Ez a recept volt sok-sok évvel ezelőtt a legelső, amit lejegyeztem a szakácskönyvemben egy régi Lakáskultúra gasztrorovatából. Aztán egyszer csak lett ramekin formám és akkor úgy gondoltam sok év után, megérett a dolog a kipróbálásra. Egyik este elő akartam állni valami ínyenc vacsorával. És persze libamájat aznap nem tudtam leakasztani, így történt  a szentségtörés. Persze utólag azt gondolom, hogy megérte, mellesleg pénztárcakímélő verzió. És a megmaradt tojásfehérjékből még desszertre is futja: kiváló fehérjefaló a Pavlova-torta. Így ez a recept két legyet egy csapásra.
Na de lássuk ez eredményt!


                                             
                                                                      Recept

2/3 csésze tej, 2/3 csésze tejszín, 2 ek. tokaji furmint vagy más édes fehérbor, 5 tojás sárgája, 100 g liba (csirkemáj) átpaszírrozva, só

A tejet, tojássárgáját, tejszínt, bort kevés sóval egy habüstbe tesszük. Az üstöt vízgőzbe helyezzük úgy, hogy az alja ne érjen a vízbe, és kb. 45 Celsius fokra melegítjük. (Ez kb. olyan meleg, mit egy forró fürdővíz. Ha nincs hőmérőnk, ellenőrizzük hogy a kezünk állja-e a vízgőz hőmérsékletét.)
Ezután levesszük a gözröl és hozzákeverjük a májat. 4 db porcelánformába adagoljuk a masszát. A porcelánformákat egy tepsibe tesszük, vizet öntünk a tepsibe úgy, hogy a formák feléig érjen a víz.
140 Celsius fokra előmelegített sütöben 50 percig pároljuk. Megvárjuk, míg lehűl, majd a tetejére barnacukrot karamellizálunk fáklyával vagy grillsütőben néhány perc alatt.
 Kalácsra kenve érezzük csak igazán az ízeket!

5 megjegyzés:

  1. ügyes vagy! és hogy csináltad?

    VálaszTörlés
  2. Azt ne kérdezd...:)) a hotmailemet elfogadta a google-nál?!Most éppen a River Cottage-t nézem a Spektrum Home-on. Te is szoktad? A TV Paprikán pedig a Kulináris randevúk megy...imádom nézni, ahogy főznek! Ennél jobban a lakberendezős műsorokat szeretem csak! :)

    VálaszTörlés
  3. Nem is tudtam, hogy rajongója vagy a főzős műsoroknak. Mi construmázni voltunk, de majd lecsekkolom legközelebb a szóban forgó műsoraidat.

    VálaszTörlés