2012. április 15., vasárnap

Gránátalmás mascarponés máktorta

Már több hónapja lapult a hűtőben egy gránátalma, amit még valamikor a tél folyamán láttunk meg a Vásárcsarnokban. Megvettük, aztán vártuk a megfelelő receptet, ahol sorsa beteljesedik. Szerencsére jól bírta a hosszú várakozást, ebből is látszik, hogy kiváló az antioxidáns tartalma. A recept Hegyi Barbarától származik; az eredeti mennyiségeken változtattam, mivel nem volt itthon fél kiló mák, csak 20 dkg, de így pont elég lett egy 20 cm-es tortaformához. A mascarpone nagyon jól ellensúlyozza a mák édességét. Valószínűleg kipróbáljuk majd más savanykás szezonális gyümölcsökkel, mint a málna vagy a meggy.
 Este megkóstoltuk, nagyon jót aludtunk utána! :-)

Recept:

200 g darált mák, 80 g cukor, 40 g puha vaj, 5 g sütőpor, 2 tojás, 2 ek. kandírozott narancshéj, 250 g mascarpone, 1 csomag vaníliás cukor, 1 gránátalma magja

A tojássárgáját keverjük fehéredésig a cukor felével (3-4 perc), a cukor másik felével verjük kemény habbá a tojásfehérjét. A sütőport keverjük el a mákkal, dolgozzuk össze a cukros tojássárgájával, a narancshéjjal és a puha vajjal. A fehérjét óvatosan forgassuk hozzá, hogy ne törjön a hab. Kivajazott formában 180 fokra előmelegített sütőben 40-45 percet süssük. Ha pirulna, takarjuk le alufóliával. Hagyjuk kihűlni. Keverjük ki a mascarponét a vaníliáscukorral, opcionálisan 1 ek cukrot még adhatunk hozzá, ha túl semleges az íz. Kenjük rá a torta tetejére, oldalára és borítsük be a gránátalma magjaival a kész művet!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése