Ez a recept az eredeti tatin továbbgondolt változata banánnal. Szerintem a banán és karamell íze nagyon passzol egymáshoz. Egy valamire érdemes vigyázni, hogy a banánt ne főzzük szét. Ráadásul most sikerült szereznem a Tefaltól egy levehető nyelű serpenyőt, így ezt is sikerült felavatnom. Jelentem: bevált tarte tatinokhoz!
Recept (25 cm átmérőjű sütőben is használható formához)
Tészta: 200 g liszt, 160 g felkockázott, hideg vaj, 1 tojás sárgája, csipet só, 3 ek. hideg víz
4 banán felkarikázva, 70g vaj, cukor
A vajat elmorzsoljuk a liszttel és a sóval, majd hozzáadjuk a tojást és a vizet. Homogén tésztát gyúrunk belőle, de ne legyen túl lágy. 30 percig hűtőben pihentessük. Közben a cukrot a vajjal felolvasztjuk a tűzhelyen abban a formában, amiben majd készül a torta. Hozzáadjuk a banánt és kb.35-40 percig néha óvatosan átforgatva karamellizáljuk. Ha a banán már barna, karamellás, de nem vált péppé, akkor jó.
190 Celsius fokra előmelegítjük a sütőt. A tésztát enyhén lisztezett felületen kicsit nagyobbra nyújtjuk, mint a forma. Ráborítjuk a gyümölcsre és a szélét betűrjük. Kb. 30-35 perc alatt a tésztát aranybarnára sütjük. A sütőből kivéve 5 percet várunk, majd kiborítjuk. Creme fraiche-sel tálaljuk.(fele tejföl-fele tejszínnel helyettesíthető)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése