2012. május 24., csütörtök

Ananászos tarte tatin


Ez immáron a torta harmadik változata. Egyenlőre még az almás a kedvencem, de ha kis citrommal adunk neki egy kis savanykás ízt és friss ananászból készül, akkor ez is nagyon finom. Én ezt most konzerv ananászból készítettem, mert nem kaptam érett gyümölcsöt, de legközelebb...és még előttünk a nyár és a sokféle gyümölcs!

                                                                      Recept:

Tészta: 200 g liszt, 1 tojás sárgája, 120 g hideg, felkockázott vaj, 3 ek. hideg víz, csipet só
Feltét: 70 g vaj, 180 g cukor, 8-9 szelet ananász, 1 ek. citromlé

A lisztet, vajat elmorzsáljuk, majd hozzáadjuk a tojást, vizet, sót. Gyorsan tésztát gyúrunk belőle, majd 30 percre hűtőbe tesszük.
A sütőt 190 Celsius fokra melegítjük.
25 cm átmérőjű, sütőben is használható edényben a felolvasztott vajban a cukrot karamellizáljuk, majd hozzáadjuk az ananászt és a citromlét. 30-40 perc alatt elpárolog az ananász nedvességtartalma és a gyümölcs is szép karamellás árnyalatot kap.
A tésztát lisztezett felületen kissé nagyobbra nyújtjuk, mint a tortaforma és ráhelyezzük az ananászra. A széleit benyomkodjuk. Sütőben 30 perc alatt aranybarnára sütjük. 5 perc után kiborítjuk a tortát és fagyival créme fraiche-sel fogyasztjuk.

                                                               

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése