Az infúzionálás műveletével Ízbolygónál találkoztam először. A lényege, hogy a fűszernövények aromáját valamilyen zsíros folyadékba (tejbe, tejszínbe) transzportálhatjuk át. Így ezt az illatosított, aromatizált folyadékot nagyon sokféle módon tudjuk utána felhasználni. Most a bazsalikom fagyiban végezte a jól bevált eper-fehércsoki társaságában.
Recept:
330 ml 3,5%-os tej, 1 dl tejszín, 1 csokor bazsalikom, 20 dkg eper, 15 dkg fehércsoki
A tejet, tejszínt felmelegítem a csokor bazsalikommal, majd elzárom a tüzet és 10 percig állni hagyom. Utána újra felforralom, kiveszem belőle a fűszernövényt és beleolvasztom a feltördelt fehércsokit. Habosra keverem. Az epret negyedekre vágom, harmadát pürésítem. Így hozzákeverem a fagyialaphoz, pici balzsamecettel savanykás ízt adok neki. Hagyom kihűlni, majd mélyhűtőbe teszem, óránként átkeverve, hogy a jégkristályok ne legyenek nagyok. Kb. 800 ml fagyi lesz belőle.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése