2012. május 29., kedd

Gorgonzola fagyi

Elsőnek és utoljára gyerekkoromban főztem egyszer fagyit. Mire szüleim hazaértek a munkából, megleptem őket egy rakott étellel és mellé desszertnek vaníliafagyit tálaltam. Azóta eltelt jó pár év és most szállt meg az ihlet, hogy újra fagyos finomságokat gyártsak. De most aztán ezerrel rákattantam, Csak úgy nyüzsögnek a fejemben a gondoltok az ízkombinációkkal kapcsolatban. Így jutott eszembe a kéksajt-méz, mely egyik kedvenc salátánknak az alkotóeleme. Azt gondoltam , milyen nagy ötlet jutott eszembe, dehát van az a mondás, hogy egy csecsemőnek minden vicc új-na így jártam én is a kéksajt fagyival. Azt hittem feltalálok majd valami fantasztikusat, de Pierre Hermé már megtett helyettem. A nagy francia cukrász The perfect scoop című könyvében szerepel ez a recept. Nyilván nem az ő receptjével van a baj, hanem az általam használt alapanyagokkal. Kicsit változtatnom kellett az arányokon, hogy az én ízlelőbimbóimnak harmónikusabbak legyenek az ízek. Picit több méz, kevesebb sajt.

                                                                          Recept:

2,5 dl tej, 2,5 dl tejszín, 8 ek. méz, 8-10 dkg kéksajt, 4 tojás sárgája

A tejet és a tojást tűz felett folyamatosan keverve besűrítem, belemorzsoljuk a sajtot, majd hozzáadjuk a tejszínt és a mézet. Ha kihűlt, mehet a hűtőbe, akinek van fagyigépe az szerencsés. Kb. 40 percenként keverjük át. Mézzel megcsorgatva kínáljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése