Amióta belenéztem Kylie Kwong Kínai konyha-egyszerűen című szakácskönyvébe, teljesen beleszerettem az ételeibe. Nem nagy utánajárást igényel, hogy feltöltsük a spájzunkat 1-2 alapvető kínai alapanyaggal, és pillanatok alatt ínyencvacsorát rögtönözhetünk ezek felhasználásával. Ma már több webshop foglalkozik a világkonyha alapanyagaival, így nem ördöngősség akár vidéken is ázsiai ételt feltálalni szerda vacsorára. Néhány dolog, ami nem árt, ha van otthon: szójaszósz, osztrigaszósz, halszósz, hoisin szósz, mirin, szezám-és földimogyoróolaj, gyömbér, ötfűszer keverék, chili. (fokhagyma-de hát ez alap!) A távol-keletiek évszázadok óta törekednek a jingjang egyensúlyra, nem csak életükben, hanem ételükben is. Ezért az ellentétes ízek egymás komplementerei, együtt alkotnak kerek egészet, így együtt található meg az édes, sós, savanyú, keserű. Micsoda harmóniában!
A következő recept Édes&Keserűtől származik. Íze egyáltalán nem a diétás vacsorát juttatja eszembe. Pasiknak dobjunk mellé egy kis omlettet (én a szokásos szalonnát is oda kellett tegyem).
Recept:
1 csomag (500 g spárga) megtisztítva, 3-4 ek szezámolaj, 2 ek szószaszósz, 1 ek osztrigaszósz, 2 gerezd fokhagyma, 1,5 ek barnacukor, 1 kk chilipehely, csipet só, szezámmag
A spárgát az olajon közepes lángon pár perc alatt megpirítom. Összekeverem a szójaszószt, cukrot, osztrigaszószt, zúzott fokhagymát, chilit, sót, majd ráöntöm a spárgára és 8-10 percig tovább párolom. Szezámmaggal megszórva tálalom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése