2012. május 27., vasárnap

Dobva rázva sütött mézes-gyömbéres csirke üvegtészta salátával

Ismét egy ázsiai fogással készültem, melynek alkotóelemeivel érdemesebb részletesen megismerkedni.
A kínai ötfűszerkeverék az egyik legfenomenálisabb Kínai fűszer, mely csillagánizs, szegfűszeg, édeskömény, fahéj, szecsuáni bors egyenlő arányú keveréke. A jing-jang elmélet szerint az öt alapíz (sós, édes, savanyú, keserű, erős) egyensúlya, mely harmóniában nyilvánul meg. Nagyon sok ételben felfedezhetjük, egzotikus ízt kölcsönöz a legunalmasabb ételeknek is.
Az üvegtészta a mungóbab porrá őrölt lisztjéből és vízből készült tészta. Magas a fehérje-, B-vitamin-, kálcium-, foszfor- és vastartalma, Ellenben a zsír- és szénhidráttartalma alacsony, így diétázók, cukorbetegek fogyaszthatják. Mivel gluténmentes, a coeliakiásoknak is ajánlott tésztaféleség. 100 gramm kifőzött tészta csak 84 Kcal és mindössze 20 g ebből a szénhidrát.
Nagyon szeretem a kínai kifőzdékben kapható üvegtészta salátát, melynek öntete a tojásos nokedlihez illő fejes saláta öntetére hajaz. Ezt próbáltam autentikusan reprodukálni, mivel a főétel a Kwong féle kínai szakácskönyvből származó csirke lett. Így a szokványos salátaöntetet rizsecettel és barnacukorral készítettem, lehelletnyi szójaszósz hozzáadásával. Számomra hozta az elvárt ízvilágot. Ezt a húsételt egyszer már készítettem, igaz, akkor csirkemellből, most pedig combból. Az eredmény fényévekre volt egymástól a comb javára. És a legfontosabb, hogy hagyjunk neki időt a pácolódásra!

                                                                          Recept:

80 dkg filézett csirke felsőcomb, 2 ek étolaj, 1 ek. szójaszósz
Pác: 60 g méz, 4 ek. szójaszósz, 2 ek. mirin vagy száraz sherry, 2 ek. finomra vágott gyömbér, 1 ek- osztrigaszósz, 2 tk. kínai ötfűszerpor, fél tk. szezámolaj

A pácot összeállítom, a húst kb. 2 cm-es szeletekre vágom, majd egy éjszakára a húst a pácba helyezem. A nap letelte után a csirke felét 1 ek.olajon pár perc alatt forróra hevített wokban addig sütöm, míg karamellizálódik. Kiveszem, ugyanezt megcsinálom a másik felével is. Majd a 2 ek. szójaszósz hozzáadásával még egyszer az egészet néhány percig átpirítom. A végeredmény istenien omlós, édes karamellizált, ízletes pipihús.
Az üvegtésztához vizet forralok, majd elzárom és beleteszek a vízbe 1 cs. üvegtésztát. Kb. 10 perc alatt annyi vizet vesz fel, amennyire éppen szüksége van.Kiszedem, hagyom kicsit húűlni. Öntetet készítek vízből, rizsecetből, (barna)cukorból, pici sóból vagy szójaszószból, ahogy ízlésünknek megfelel. Ráöntjük a tésztára és a csirkével tálaljuk.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése