2012. június 24., vasárnap

Pad thai

A pad thai szó szerinti jelentése sült tészta thai módra. A rizstészta vietnámi kereskedők közvetítésével került be az ősi Sziám (mai Thaiföld) területére, az évszázadok során sokféle változatban készítették őket, de maga a pad thai csak a harmincas-negyvenes években jelent meg. Az akkori miniszterelnök úgy akarta népszerűsíteni az újonnan létrehozott országot, hogy egy nemzeti étel elkészítésére írtak ki pályázatot. (Mellesleg a rizs export növekedését is várták az új ételtől). Ma ez a világon az ötödik legnépszerűbb étel. Talán a titka, hogy friss alapanyagokból készül, édes-sós-savanyú, különleges ízvilágú. Maga az előkészület több időbe telik, mint az elkészítése, de ez a távolkeleti konyhákra jellemző. A  friss zöldségeket gyümölcsöket precízen elő kell készíteni, felaprítani. Ha ránézünk az alapanyaglistára, lehet, hogy elsőre kissé ijesztő, de majd minden ázsiai üzletben kaphatók és ha egyszer beszerezzük őket, sokszor gyakorolhatjuk eme egzotikus fogás kivitelezését. A tésztát csinálhatjuk rákkal, csirkével, tofuval, ki mire vágyik. Speciális hozzávaló a halszósz, melyet sózott hal erjesztésével állítanak elő, rendkívül erős, kellemetlen szagú anyag nyersen, de a főzés végére különleges aromát és sósságot ad az étel ízéhez. A tamarindpaszta a tamarind fa terméséből készülő savanykás ízű szósz, érdemes vele óvatosan bánni, mert a túlzott savanyúsága az íz rovására mehet. A recept a TvPaprikából származik. Mivel babcsírát nem kaptunk, vegyes csíra került bele. Ha kissé sótlannak találjuk, szójaszósszal lehet utánízesíteni.

                                                                 Recept 2 személyre:

12,5 dkg rizstészta, 3 ek. pálmacukor vagy barnacukor, 1 ek. halszósz, 2 ek. tamarindpaszta, 3 ek. olaj, 4 salotthagyma  felaprítva, 10 dkg rák, 2 tojás, 2-3 ek. földimogyoró durvára vágva, 3 marék babcsíra, 1 újhagyma csíkokra vágva, lime a tálaláshoz

A tésztát 15 percre hideg vízbe áztatjuk, leszűrjük, majd fél percre forrásban lévő vízbe tesszük és újra leszűrjük. A pálmacukrot micróban megolvasztjuk, majd elkeverjük a halszósszal, a tamarinddal és 2 ek. vízzel. Wokban felforrósítjuk az olajat, megpirítjuk a salottát, majd a rákot is pirosra sütjük. Ezután hozzáütjük a tojást folyamatos keverés mellett, míg omlett állagú nem lesz. Nagy lángon beleforgatjuk a tésztát és felöntjük a cukros-tamarindos szósszal. Keverjük bele a mogyorót és süssük a tésztát szárazra. A végén még egy percre összesütjük a babcsírával és az újhagymával. Tálaláskor lime gerezddel, babcsírával, mogyoróval szórjuk meg.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése