2012. június 5., kedd

Indiai rántotta (akoori)

Az Indiában élő népcsoport, a perzsa származású párszik életének, kultúrájának és konyhaművészetének elmaradhatatlan eleme a tojás. Esküvő előtt egy tojást törnek fel egy edénybe, melybe elültetnek egy mangópalántát, majd nyolc nap után kiültetik a fiatal pár otthonába, mint a termékenység szimbólumát. De ételeik is szinte mind tartalmazzák a tojást. A párszi szakács egy mélyedést készít az étel közepébe, beleüt egy tojást és addig süti, amíg az meg nem szilárdul. Ez a brunch étel is tőlük származik, melynek alapját egy Stahl recept szolgáltatta.
Ha már unalmas a rántotta vagy a lecsó, akkor egy kis egzotikus fűszerezéssel új ízeket tudunk reggelire felkínálni köszönhetően a pársziknak. Kell hozzá egy kis fokhagyma, gyömbér, chili, koriánder és rögtön felpörgetnek, hogy jól induljon a nap.
                                           
                                                            Recept 2 személyre:
1 kis fej hagyma felaprítva, 2 gerezd fokhagyma, kb. 2 cm -es gyömbér lereszelve, 2 paradicsom héj nélkül, felkockázva, 2 ek. tej, 2 ek. olaj, 6 tojás, chilipehely ízlés szerint, friss koriánder, fél kk. 1 tk őrölt római kömény, garam masala, 1 csipet kurkuma, só, bors

A hagymát, fokhagymát és a gyömbért pirítsuk meg a 2 ek. olajon, keverjük bele a kurkumát. Adjuk hozzá a paradicsomot, így is süssük egy pár percig. A tojásokat verjük fel a tejjel, öntsük a serpenyőbe és adjuk hozzá a fűszereket a garam masala kivételével, ugyanis az a tetejére jön egy kis friss koriánderrel.


2 megjegyzés:

  1. A kép jól néz ki, a leírás jól hangzik, kipróbálom. Remek a mellé írt történet. Honnan ez sok energia benned Drága Menyem? Büszke vagyok rád, csak így tovább!

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm, nagyon aranyos vagy! Neked biztos ízleni fog, mert szereted a gyömbért.

    VálaszTörlés