2012. június 7., csütörtök

II. Cézár

Csak nem hagyja nyugodni a kíváncsiságomat, hogy melyik Cézár is a legeredetibb, de legfőképp a legfinomabb. Így ma este is Cézár lesz a vacsora. Kipróbálom úgy, hogy ne csak a majonéz lásson tojást. Mivel előző bejegyzésemben említettem, hogy irtózom a nyers tojástól, ezért a Julia Child emlékezete szerinti módon alkalmazom a tojást, ahogy ő gyerekkorában látta azt a mexikói Tijuanaban. 1 perces lágytojással fogom kikeverni az öntetet.  Egy kicsit áldozunk a higiéniának is. A receptet több variációból gyúrtam, alapként a Bűvös szakács szerepelt. Az öntet elkészült joghurtos és szárnyaslé változatban is, de ha a véleményemre vagytok kíváncsiak, akkor nekem maradt a favorit az előzőleg  posztolt Cézár.

                                                            Recept 4 személyre:

Öntet: 1 db 1 perces lágytojás, 1,5-2 dl olivaolaj, fél citrom leve, 2 szardella filé v. 2 tk. szardellapaszta*, 2 gerezd préselt fokhagyma, 2-3 ek. szárnyaslé vagy joghurt, 1 csapott ek. dijoni mustár, 3 ek. parmezán
Crouton: fél baguette 1 cm-es darabokra vágva+kisütéséhez 2 ek. vaj, 2 ek. olivaolaj keveréke, 1-2 ek.parmezán, 1 gerezd szétnyomott fokhagyma,
1 fej római saláta, parmezán forgács

A vaj-olivaolaj elegyén megfuttatunk 1 gerezd szétnyomott fokhagymát, majd kivesszük, mielőtt túlpirulna. Átpirítjuk a kenyeret, majd papírtörlőre kiszedjük, leitatjuk a felesleges zsiradékot, ezután parmezánnal meghintjük.
A tojást tegyük egy percre forrásban lévő vízbe. Az így kapott krémes állagú tojást elkeverjük a többi hozzávalóval lehetőleg robotgéppel, mert úgy krémesebb lesz.
És most legyen a tálalás is az eredeti módon: a római salátát szedjük leveleire, de ne aprítsuk fel. A levelek végei felfelé és a tányéron jobbra álljanak, ugyanis az eredeti verzió szerint így kézzel meg lehetett fogni és fogyasztani (természetesen balkezesek megfordíthatják). A leveleket rétegenként öntözzük meg a vinaigrette-tel, croutonnal és parmezán szeletekkel tálaljuk.
+1 tipp: a szardellát helyettesíthetjük Worchester-szósszal, amely tartalmazza ugyanis a szardellát és a fáma szerint az eredeti receptben is ebben a formában szerepelt.
A szardelláról érdemes tudni, hogy fűszerként használatos, nagyon sós, 1 kisebb szardellafilé=2 borsónyi szardellapasztával.
* Érdemes fűszerezés közben kóstolni, mert az általam választott márkából 1 ek. mennyiség mindenképp kellett!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése