2012. június 2., szombat

Cézár saláta Mirmának

Saláták közül kedvenc klasszikusom a Cézár-saláta, ahogy sok mindenki másnak. Ahány ház, annyi szokás, vagyis nem nagyon találni két egyfoma recept alapján készült Cézár-salátát. Ha a nagyon morbid utánzatoktól eltekintünk, azért belefuthatunk egy.két finom darabba. De nézzük csak, honnan ered a saláta elnevezése?
A 20. század elején volt egy Cesare Cardini nevű mexikói születésű, olasz felmenőkkel rendelkező étteremtulajdonos. A szükségnek és az ő kreativitásának köszönhető a saláta megszületése. A történet szerint kifogyott az étterem konyhája az alapanyagokból alaposan, és nagy vendégsereg rohamozta meg őket. Ekkor a fellelhető római salátából, fokhagymás olivaolajon pirított kenyérkockákból és az azóta vinaigrette-nek nevezett öntetből alkotta meg a remekművet, mely halhatatlanná tette. A dresszing tojás, szardella, parmezán, Worchester, dijoni mustár, citromlé, fokhagyma és bors egyvelege. A fogást a vendégek előtt látványkonyha szerűen készítették el, mely ma is sok turistát vonz a mexikói Tijuanaba.
Mint látszik, nem sok köze van a mai majonézes, ezersziget öntetes, csirkehúsos, rákos,uborkás, paradicsomos alapanyagokhoz, bár be kell valljam, én azokat a variációkat is szeretem, ha finoman készítik. Nekem mégis az etalon a Patrick Lenotre féle Cézár-sali volt, amit anno a Miro Grandéban szolgáltak fel. Igaz, hogy az  is egy majonézes változat, de  a sok variáns közt ez mindent visz! Én ugyanis tartózkodom az eredetiben szereplő nyers tojásból készülő vinaigrette-től. Sajnos az általa alkotott receptet hiába kutattam, helyette jöjjön egy nem teljesen autentikus másik, amely GoodFood alapokon nyugszik. De ígérem, fogok még tesztelni ez ügyben!

                                                              Recept: 2 személyre

Öntet: 1-2 tk szardellapaszta, 3 ek majonéz, fél citrom leve, 2 ek olivaolaj, bors, 3 ek. parmezán, 3 gerezd zúzott fokhagyma,
 fél jégsaláta apróra tépkedve, 1 baguette 2 cm-es kockára vágva, 2 ek. olivaolaj a crouton kisütéséhez+ 1-2 gerezd préselt fokhagyma az olaj ízesítéséhez

A croutonhoz az olajat felhevítjük 2 gerezd fokhagymával, majd mielőtt az elégne, kivesszük. A kenyérkockákat megpirítjuk, papírtörlőre kiszedjük. Az öntethez összekeverjük a hozzávalókat alaposan. A salátát összeállítjuk, parmezánnal megszórva tálaljuk. Mi pirított csirkemell darabokkal gazdagítottuk.





2 megjegyzés:

  1. hurrá!

    csak most vettem észre! :)

    imádlak

    Köszi :)

    VálaszTörlés
  2. Hát persze, Finnországban én sem venném észre...

    VálaszTörlés