2013. május 15., szerda

Lilahagymás pogácsa

Ezt a receptet még Szilveszterre néztem ki a Stahl magazinból, amikor a téli hidegben az ember szervezete kívánja a szénhidrátot, de bármikor megállja helyét vendégváró snackként. Mivel egyfolytában azt kerestem a tálban, melyikből kandikál ki több hagyma, ezért legközelebb másfélszeres mennyiségű hagymával fogom elkészíteni.

Recept:

1/2 dl tej, 1 tk. cukor, 3 dkg élesztő, 60 dkg finomliszt, 2 tk. só, 20 dkg hideg vaj felkockázva, 1 tojás, 2 dl tejföl
Töltelék: 3 db lilahagyma vékonyan felkarikázva, 5 dkg vaj, só 
Kenéshez: 1 tojás

A töltelékhez a sózott hagymát vajon megpároljuk. A tésztához a langyos, cukrozott tejben az élesztőt felfuttatjuk. A lisztet, sót elmorzsoljuk a hideg vajjal, majd közepébe fészket készítünk. Hozzáadjuk a tojást, tejfölt és a kész élesztőt és összegyúrjuk. 15-20 percig pihentetjük szobahőmérsékleten. A tésztát lisztezett felületen 2 mm vastagra nyújtjuk és téglalap alakot készítünk belőle. A téglalapot gondolatban hosszában elharmadoljuk, felső 2/3-ot megkenjük a hagymás töltelékkel. Ezután a felső 1/3-ot ráhajtjuk a középső töltött harmadra, mint egy levélpapírt, ha összehajtunk 3 felé. Majd ráhajtjuk  a töltetlen harmadot. Az így kapott kis téglalapot még egyszer megtöltjük a fenti módon és hajtogatjuk. Végül 2 felé hajtjuk az egészet. 
Ha ez megvan, folpackba csomagolva hűtőbe tesszük néhány órára. Sütés előtt ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát lisztezett deszkán és 3 cm-es pogikat szaggatunk belőlük. Sütőpapíros tepsin 30 percet kelni hagyjuk.   
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A pogit megkenjük a felvert tojással és kb. 15-20 perc alatt kisütjük.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése