2012. december 27., csütörtök

Gránátalmás csirkecomb kuszkusszal

A kuszkusz egy nagyon egyszerűen elkészíthető és sokféleképpen ízesíthető köret, mely lehet sós és édes ételek alapja. Berber eredetű étel, melyet az ÉNy-afrikai őslakosok kezdtek el készíteni lisztezett kemény búzadarából bevizezett kézzel, majd szitán át méret szerint válogatták és napon szárították. Tőlük vették át az arab népek és az izraeliek, később Európa is arab közvetítéssel. Nálunk előgőzölt kuszkuszt árulnak, így könnyű dolgunk van vele. Sokan sokféleképp készítik, de szerintem a legegyszerűbb, ha a kuszkuszt egy nagy edény felett szűrőbe tesszük és felforralt vízzel átöntjük 5-6 szor. Kóstolással ellenőrizzük, hogy elérte-e a kívánt puhaságát.
Hozzá készült egy grúz fogás Stahl ötlete alapján. A gránátalma levének kinyerése hagyományos citrompréssel nem a legegyszerűbb mutatvány, így aki erre nem vállalkozik, azok számára is könnyen hozzáférhető a dobozos gránátalmalé. Cserébe viszont egy nagyon gazdag ízvilágú recepttel lephetjük meg a családot, vendégeinket.

Recept:

4 db csirkecomb, só, bors, 1 gránátalma leve+ fél magja kikaparva, 3-4 fej hagyma vékonyra szeletelve, 2 ek. mustár,  2 ek narancslekvár, 1 ek balzsamecet, friss koriander, pár szem dió
A combokat  fűszerezem, zsiradékon elősütöm pár perc alatt mindkét oldalát, hogy piros kérgük legyen. A hagymát karamellizálom a megmaradt zsiradékon. A mustárt , gránátalma levét elkeverem a lekvárral, és a balzsamecettel, majd az egészet ráöntöm a hagymára és átmelegítem. Egy serpenyőbe beleteszem a combokat és a hagymás szószt, 200 fokon lefedve pároljuk, amíg a combokon az ín fel nem szakad, majd levéve a fóliát, piros-ropogósra sütjük közben megfordítva a húst. Ez Stahl Juditnak 55 percig, nekem majdnem kétszer annyi ideig tartott. Tálalása dióval, korianderrel, gránátalma magokkal megszórva. Mi kuszkusszal fogyasztottuk.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése