2014. február 17., hétfő

Valentin napi céklás risotto

Nem igazán tulajdonít a legtöbb ember jelentőséget a Valentin napnak, köztük én sem, de ha már ez van, akkor -gondoltam- kiváló alkalom egy pirosba öltöztetett vacsorához. Elég pörgősre sikeredett aznap, így valami szupergyors recept után kutattam a neten, amikor is eszembe jutott, hogy a Butlers gyakran megörvendeztet minket kitűnő tippekkel. Szerencsére Havas Dóra pont olyat mutatott, amit elképzeltem, hogy szívesen elkészítenék. Stimmelt a szín, a gyorsaság és csak a rákot kellett hozzá beszereznem.

1 nagy fej cékla, 5 dl alaplé, 1 dl vörösbor, 50 g vaj, 2+1 ek. olívaolaj, 250 g arborio rizs, 6 db rák, 4 szelet bacon felkockázva, 1 fej hagyma felaprítva, 1 kk. kakukkfű, 10 dkg fetasajt, 1 gerezd fokhagyma vékonyra szeletelve, só, bors

A céklát kb. 2x2 cm kockákra vágva süssük puhára 200 fokon sütőben. 1 ek. vaj + 2 ek. olaj keverékén dinszteljük meg a hagymát, majd a rizst pirítsuk meg. Öntsük fel a borral, majd ha elpárolgott, jöhet az alaplé apránként adagolva közepes lángon lefedve. Szórjuk bele a kakukkfüvet, borsozzuk. Ha a rizs al dente akkor van kész. Keverjük bele a céklát, a maradék vajat és a sajt nagy részét, keveset hagyunk díszítésnek a tetejére. A bacont és a fokhagymát pirítsuk meg az 1 ek. olívaolajon, majd a rákot is kb. 2-2 percig mindkét oldalán, míg rózsaszín nem lesz. Tálaláskor a risottora morzsolunk sajtot, rátesszük a fokhagymás bacont és fejenként 3 db rákot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése