2014. február 1., szombat

Sárgabarackos-mandulás süti

A baracklekváros sütik a gyengéim. Így most több verziót is kipróbáltam. Lássuk az elsőt!
 Ennél a receptnél inkább a leírás hosszadalmas, maga a süti elkészítése nem olyan bonyolult,mint ahogy első elolvasásra tűnik. Először is mandulakrémet kell készítenünk. Az eredeti Stahl recept négyszeres mennyiséget készít 1 tojásból. A felesleget több hétig lehet tárolni lefolpackozva hűtőben. De a mandula nem filléres mulatság, így én leosztottam 1/4 tojásra az adagot, mert csak ennyi szükséges a sütihez. Elvégre a tojás olcsóbb, mint a mandula.
 
5 dkg blansírozott mandulát daráljunk le 2,5 dkg por-és kristálycukorral. Ha már por állagú, keverjünk hozzá kb. 1/4 tojásfehérét.
 
Recept:
 
17 dkg puha vaj, 10 dkg cukor, 30 dkg liszt, 1/2 tk. só, 10 dkg mandulakrém, 5 dkg szeletelt mandula, 20 dkg baracklekvár
A tetejére 2 ek. szeletelt mandula, a kenéshez 2 dkg olvasztott vaj.
 
A sütőt melegítsük 180 fokra. Egy 20x25 cm-es tepsit béleljünk ki sütőpapírral úgy hogy a papír túlérjen bőven a széleken. A papírt vajazzuk át alaposan. A vajat a cukorral robotgépben kikeverjük, majd alacsony fokozaton hozzáadjuk a lisztet és a sót. A keverékből 10 dkg-ot kivezünk, a maradékot a tepsi aljába nyomkodjuk egy kanál segítségével. 23-25 perc alatt aranybarnára sütjük. Ezután 5 percet hűlni hagyjuk. Ez idő alatt a 10 dkg tésztát elmorzsoljuk a mandulakrémmel és az 5 dkg mandulával. A kihűlt alapot megkenjük a lekvárral, majd rámorzsoljuk a mandulakrémes tésztakeveréket és kicsit megnyomkodjuk. Rászórjuk a 2 ek. mandulát és további 30 -35 percig sütjük. A papírt csak akkor szedjük le, ha kihűlt.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése