2014. január 13., hétfő

Gesztenyés-gombás marharagu

Az tuti, hogy ez a recept nem a félórás étkek közt fog szerepelni a listámban, inkább amolyan téli, ráérős hétvégi főzések eredménye lehet.  Ünnepi fogásnak is megállja a helyét ez a gazdag ízvilágú ragu, mely kenyérrel tunkolva isteni. Elkészülésére 4 órát kell szánni, közben a maradék üveg bort elszopogathatjuk a kandalló mellett ülve.
Maga a végeredmény hasonlít a burgundi marhához, de a recept elkészítése egyszerűbb, letisztultabb. Istenien omlós lesz ez a lassú tűzön készített marha. Nos hát akkor elő a cocotte-okkal.
 A receptet Stahl magazinjában találtam, de változtattam az összetevőkön, mert januárban úgy tűnik nem kapni az egész fővárosban szárított gombát. Sőt a gesztenyéért is be kellett járni a fél országot.

                                                                              Recept:

1,5 kg marhacomb 3x3 cm kockára vágva, fél kg lilahagyma felkarikázva, 2 db répa 2 cm-es darabokra vágva, 6 ek. olaj, 1 ek. liszt,  20 dkg vegyes apró gomba, 3- 4 dl víz, 4 dl száraz, minőségi vörösbor, 20 dkg főtt egész gesztenye, só, bors

A sütőt melegítsük elő 175 fokra. A húst 2 részletben pirítsuk meg 2-2 ek. olajon felforrósított serpenyőben. Tegyük félre. A hagymát és a répát további 2 ek. olajon pirítsuk 10 percig. Ezután szedjük hozzá vissza a húst, adjunk hozzá 1 ek. lisztet és forgassuk át. Öntsük fel a borral és a vízzel. Tegyük bele a gombát. Só-borsozzuk. Mehet a sütőbe lefedve. Időnként kavarjuk meg és ha szükséges pótoljuk a vizet. 3,5 óra után adjuk hozzá a gesztenyét és még így süssük kb. fél órát. Nyam-nyamm.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése