2012. október 21., vasárnap

Tokaji aszús-mazsolás májpástétom

Milyen jó dolog is, ha az embernek kiskuktája van Annamari személyében, aki besegít a gyors előkészületekben és a kóstolásban. És közben találó megjegyzéseket tesz a készülő ételre, mint például ez a beszólás: Ebben a májasban az egész háziudvar benne lesz!És milyen igaza volt! Ugyanis szárnyasmájat vettünk alapnak, kacsazsírral és szalonnával tuningolva. Mindenkinek ajánlom, hogy próbáljon ki házi májpástétomot készíteni, mert nagyon rövid idő alatt megvan, olcsóbb, mint a készen vett és az ízélmény fényévekre van a bolti változattól. Csak máj, zsiradék, hagyma,  tej vagy tejszín kell hozzá, gazdagíthatjuk tetszés szerinti gyümölcsökkel, fűszerekkel és némi alkohollal. Úgy érzem, én is rá fogok kattanni a közeljövőben a pástétomgyártásra.

                                                                           Recept:

2-3 ek. kacsazsír, 15 dkg húsos szalonna, 40 dkg csirkemáj, 1 fej vöröshagyma felaprítva, 4 gerezd fokhagyma összezúzva, 1 dl tejszín, 1,5 dl tokaji aszú, maréknyi mazsola, só, bors, majoranna, kakukkfű, fahéj + olvasztott kacsazsír a pástétom lefedéséhez

A mazsolát áztassuk az aszúba.
A kacsazsíron megpirítjuk a szalonnát, zsírját kisütjük. Hozzáadjuk a hagymát és a fokhagymát, majd közepesre mérsékeljük a lángot, és mehet is bele a máj. 8-10 perc alatt megfőzzük annyira, hogy ne legyen véres a leve, de még ilyenkor puha, szaftos. Hozzáöntjük a bort, összeforraljuk, majd ugyanígy a tejszínt is, végül ízlés szerint fűszerezzük. Ha kész, beletesszük a mazsola 1/3-át és leturmixoljuk, utána mehet bele a maradék egész mazsola. Tálba helyezzük, olvasztott zsírral lefedjük, hogy védjük az oxidációtól. Friss kenyérre kenve lilahagymával tálaljuk.


2 megjegyzés:

  1. És tényleg nagyon finom! A fahéjas íz gondolata furcsa volt nekem, de az ízharmónia tökéletes volt vele! :)

    VálaszTörlés
  2. A koleszterinemnek viszont nem tett jót:-)

    VálaszTörlés