2012. október 22., hétfő

Favágók tortája

Ez a torta Annamari (nekem Ancsa) inspirálására és kedvéért készült el. Történt ugyanis, hogy az ausztrál nagykövetségre volt hivatalos egy ausztrál szépségipari cég bemutatkozására, és hogy autenikus legyen az esemény, helyi ételspecialitásokat tálaltak fel a vendégseregnek. Így kerültünk kapcsolatba ezzel az ausztrál datolyás-almás-kókuszos csemegével. Nekem hozza kicsit a távol-keleti ízvilágot a datolya édessége, kicsit karibi hangulatú a sok-sok kókusz miatt. Nem az ötperces torta kategóriájába tartozik, jó sokat lehet utána mosogatni, de érdemes kipróbálni, mert ilyen típusú íz nincsen idehaza. Legközelebb talán annyit változtatnék a recepten, hogy a gyümölcsöket nagyon apróra fogom vágni, hogy jobban tudjanak keveredni és összeolvadni az ízek. A receptet a TvPaprika oldalán találtam meg, de várjuk még a főszakács verzióját!

                                                                    Recept:

Tészta: 3 tojás, 15 dkg cukor, 15 dkg liszt, 1 lime reszelt héja, 1 tk. sütőpor, csipet szódabikarbóna, 25 dkg datolya kimagozva, 3 db alma felkockázva, 15 dkg puha vaj, 1 csésze forró víz
Teteje: 2 dl tej, 1.5 dl kókusztej, 15 dkg kókuszreszelék, 1 lime leve, 10 dkg barnacukor, 10 dkg puha vaj
+vaj a 24 cm átmérőjű tortaforma kikenéséhez, 1 db keksz elmorzsálva pl. kókuszos győri édes a tortaforma bemorzsázásához

1.A datolyát és az almát felvágjuk, felöntjük meleg vízzel és hozzáadjuk a csipet szódabikarbonát.
2. A vajat habosra keverem a cukorral és a tojássárgájával. Hozzáadom a lisztet és a sütőport, majd a csésze forró vízzel csomómentesre keverem. Végül belereszelem a lime héját.
3. A sütőt előmelegítjük 180 Celsius fokra.
4. A tojásfehérjét habbá verem.
5. A gyümölcsökről leöntöm a vizet.
6. Összekeverem a 2.és a 4. fázist, majd beleteszem a gyümiket és a keveréket beleteszem a kivajazott-morzsázott tortaformába.
7. 30 percig sütöm, ez alatt van idő összeállítani a torta tetejét.
8. Összekeverem a tejeket, vajat, cukrot, kókuszt, lime levét, majd ha letelt a fél óra, a torta tetejére kanalazom egyenletesen és további 15 percig sütöm. Kihűlés után vesszük csak ki a formából.



2 megjegyzés: