2013. június 9., vasárnap

Csirke Tagine

A tagine egy észak-afrikai kúpos tetővel rendelkező cserépedény, melyben az elkészített ételek nagyon szaftosak, omlósak lesznek, mivel a pára visszaáramlik az edényen belül. Az Ikeában láttam jómúltkor ilyen főzőalkalmatosságot, de nekem ilyenem nem volt, ennek ellenére is rendkívül jól sikerült produkálnom az ételt egy nagy vastagaljú serpenyőben. A sok fűszer, aszalt gyümölcs és majd 1 kg paradicsom hozta a marokkói ízvilágot. Mivel berber eredetű ételek a tagine-ok, stílszerűen érdemes kuszkusszal tálalni. Nekem ez most a favoritom, biztos gyakran fogjuk készíteni. A recept Donal Skehantől származik.

                                                              Recepet  főre:

8-10 db filézett csirke rövidcomb, 2 fej hagyma apróra vágva, 8 gerezd fokhagyma felaprítva, 50 g aszalt sárgabarack, 50 g szultanina mazsola, 1 tk. őrölt gyömbér, 2 tk. őrölt pirospaprika, 1 tk. őrölt bors, 1 tk. kurkuma, 1/2 tk. cayenne bors, 800 g hámozott paradicsom felaprítva (vagy konzerv), 1 ek. méz,  1 húsleveskocka, 2 ek. olaj, só, friss koriánderlevél felaprítva
250 g kuszkusz
A combfiléket vágjuk négy kisebb darabra. Keverjük össze egy edényben a gyömbért, kurkumát, paprikát, borsot, cayenne borsot. A fűszerkeverék felébe forgassuk bele a combdarabokat és tegyük a hűtőbe 1-2 órára állni. ha letelt az idő a húst pirítsuk körbe 2 ek. olajon. Szedjük ki és a megmaradt zsiradékon pirítsuk meg a hagymát és a fokhagymát 1-2 perc alatt, majd adjuk hozzá a fűszerkeverék másik felét, de vigyázzunk, nehogy a paprika miatt megégjen, mert akkor keserű lesz! A hagymás keverékhez hozzáadjuk a meghámozott, feldarabolt paradicsomokat, 1 húsleveskockát, 1 ek. mézet, és 15-20 perc alatt besűrítjük a szószt. Ezután beletesszük a húsokat és fedő alatt közepes lángon további 20 perc alatt puhára főzzük az ételt. Ha szükséges, sózzuk.
A kuszkuszt felöntjük apránként forróvízzel, míg meg nem szívja magát nedvességgel a kellő állag eléréséig.
A tetejét koriánderrel megszórjuk.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése