A risotto receptek, csakúgy, mint az olaszos tésztaételek, gyorsan elkészíthető ínyenc fogásnak is kivitelezhetők, ha jó minőségű alapanyagokat használunk. Csak néhány hozzávaló szükséges. Az arborio rizs nem éppen a legolcsóbb, de az 1 kg-os dobozból sok adag kijön, ha azt vesszük alapul, hogy egy normál felnőtt adagja szárazan 80 g rizs. Kell még hozzá egy kis maradék fehérbor, hús- vagy zöldségalaplé és az ízesítés már csak rajtunk múlik. Így készült egyik este a vacsoránk. Volt a hűtőben egy kis doboz gombamix, találtam a szekrényben egy elbújt aszalt paradicsomot és egész jó ki ízek születtek a párosításból.
Recept:
kb. 300 g arborio rizs, 1.5 dl fehérbor, 1 liternyi leves alaplé (lehet bűn, de én ilyenkor kockából csinálom),
3 db aszalt paradicsom kis darabokra vágva, 1 doboz gomba, 1 ág rozmaring, 3+2 ek. olivaolaj, kis darab vaj
A 2 ek. olivaolajon fonnyasszuk meg a hagymát. 3 ek. olivaolajon pirítsuk aranysárgára a rizst közepes lángon, majd öntsük hozzá a bort, hogy az alkohol elpárologjon. Keverjük bele a gombát és a paradicsomot. Ezután apránként adagolva hozzá az alaplevet, fedő alatt pároljuk al dente keménységűre a rizst kb. 16-18 perc alatt. Ne főzzük szárazra, mint a rizseshúst, maradjon egy kis szószos-krémes jellege a rizsnek. A végén ízesítsük rozmaringgal, ha kell só-borssal. Keverjünk bele kis darab vajat, hogy krémes legyen a szaft.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése