Ez a kalács a GoodFood első számában jelent meg, és mivel épp medvehagyma szezon van, így nem is kellett sokáig gondolkodnom, hogy mi legyen a hűtőben lapuló medvehagyma sorsa. Már kétszer elkészítettem. Első alkalommal Novy barátunk Nagypénteki szülinapi menüjének részeként vittük ajándékba. (Igaz, férj kicsit hazakunyizott belőle) :-) Akkor a Nigella féle, kólában főzött mézes-mustáros sonka került mellé párjának. Most másodjára Tuskardi kedvében szerettünk volna járni.
Roli, innen üzenjük, van még belőle, de nem csak morzsa!
Recept
500 g BL55 liszt, 30 g cukor, 10 g só, 1,5 dl langyos tej, 100 g vaj, 30 g élesztő 30 g felaprított medvehagyma, 1 dl száraz, fehér bor,1 tojás sárgája+1 egész tojás a kenéshez, díszítéshez mandulaforgács vagy szelet
Az élesztőből langyos tejből pici cukorral, liszttel kovászt készítünk. Ha felfutott, összekeverjük az az összes hozzávalóval és tésztát gyúrunk belőle, melyet 20 percig pihenni hagyunk. Utána elfelezzük a tésztát és a medvehagymát hozzáadjuk az egyik feléhez. A tésztagombócokból hengert sodrunk, összefonjuk a két hurkát és belehelyezzük egy hosszúkás kalácssütő- vagy egy őzgerincformába. 30 percig kelesztjük meleg helyen. A tetejét megkenjük felvert tojással és megszórjuk a mandulával. 180 Celsius fokra előmelegített sütőben 30-35 percig sütjük.
ezt tuti, ki fogom próbálni. ja, és indítsd el a fb-on is a blogodat, hogy minél több emberhez eljuthasson ez a sok-sok finomság :)
VálaszTörlésAkkor siess, amíg a medvehagyma szezon tart! Az fb-kal kapcsolatban majd segítesz?
VálaszTörlésNálunk mindenkinek ízlett!:))
VálaszTörlésRemélem, Novy nem védette le a nevét, mert ő is a sztori részese lett!
VálaszTörlésHahaha, a Tuskárdinál jobban hangzik, Novy kalácsa! Neem??!!:))
VálaszTörlésMindenképp! De ne áruld el T.-nak!
VálaszTörlés