Recept:
1 kg marhacomb- vagy lapocka 3x3 cm-es kockára vágva, 1 ek. olaj, 1-2 fej hagyma felaprítva, 3 gerezd fokhagyma, 1 üveg burgundi bor, 150 g szalonna, 1 db répa karikára vágva, só, bors, 2 ek. liszt, 2-3 csésze marhahúsleves (pont elfedje a húst), 1 ek. paradicsompüré, 1/2 tk. kakukkfű, 1 db babérlevél, kb. 25 darab apróhagyma (gyöngy-vagy mogyoróhagyma), 25 dkg apró gomba (csiperke), kevés vaj
1. A szalonnáról vágjuk le a bőrét, tegyük félre, majd kockázzuk fel. Lobogó vízben főzzük 10 percig, vegyük ki, szárítsuk meg.
2.A cocotte-ban 1 ek. olajon süssük zsírjára a szalonnát, majd szedjük ki.
3. A húst szárítsuk meg papírtörlővel, a szalonnazsíron pirítsuk meg kb. 5-6 adagra szedve, majd szedjük ki.
4. Utána pirítsuk meg a hagymát, répát, tegyük hozzá vissza a szalonnát és a húst, szórjuk meg 1 ek. liszttel, rázzuk össze, fedjük le és tegyük 4 percre 225 fokra előmelegített sütőbe. Tegyünk rá még 1 ek. lisztet, rázzuk össze, rakjuk ismét 4 percre a sütőbe.
5. Hozzáadjuk a bort, húslevest, a húsból sütés után kifolyt levet, paradicsompürét, szalonnabőrt, fokhagymát, babérlevelet. Lefedve a sütő alsó rácsán 3-4-5 órát sütjük 150 celsius fokon, míg a szaft be nem sűrűsödik.
6. 1 ek. vajon kevés sóval-borssal, 1 ek. vízzel, csepp citromlével kis adagokban pirítsuk meg a félbevágott gombát és a hagymákat.
7. Ha kész a hús, adjuk hozzá a gombát, hagymát, petrezselyemmel hintsük meg. Friss házi kenyérrel tunkolva a legfinomabb. Mi vajon pirított petrezselymes burgonyával fogyasztottuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése